Life Space Logo
call for a chat
+44 (0)1364 705 057
Images Only

Silo Inspired Creative Family Space

When we first met these clients we knew from the start that they wanted something different.

The family were fascinated with the shape and form of grain silos and having shown us their reference Pinterest boards we knew we were going to have fun together!  

They wanted to create an adaptable build which responded to the location and the multi-generational users of their own family.

Early on we recognised the family required two zones, one being independent accommodation for a grandparent combined with a second zone that would be a ‘neutral ‘space that would encourage family interaction through calm and creative activities such as craft, reading, board games. The two spaces would be separated visually and acoustically behind a sliding door, but with the flexibility to create one larger space. 

As the project evolved the design moved from being a cabin space to an extension to the existing farmhouse still incorporating the flexible two zones.  The ‘granny annexe’ being the primary space but still included a mezzanine to use as a creative family space for everyone to partake in their passion for craft activities.

Design Details

The keywords we were given were - structural honesty and refined agriculture.

The building will be built to a high specification and finish with good sensible levels of insulation and have a sense of fun.

We have taken into account of the local vernacular which showed evidence of black painted horizontal timber pantiles and even the odd grain silo! Practical choices for the space meant its design needed to incorporate full accessibility for those with limited mobility and wheelchair users.

The cabin needs to be honest in how it is built using natural materials that avoided a clinical feeling space. With the exterior very much focused on the intriguing silo inspired form the family wanted to follow that through inside and create a playful space that had areas for craft projects, rope ladders for climbing and nets for chilling above floor level.

  • Client: Private
  • Architect: Tom Powell
  • Engineering: Blue Engineering
  • Build Date: Early 2020
  • Budget: Undisclosed
  • Current status: This project has been approved for planning and is now in the construction detailing phase
  • Have an idea or a question? Let's have a chat

    Cabin Facts


  • Located in Buckinghamshire England
  • Current Status: Planning Approved
  • Family Ancillary Accommodation
  • Semi Rural Location
  • Refinded Agricultural Design
  • Local vernacular inspired materials
  • Life Space Cabin Services


  • Full Design
  • Full Planning Service
  • Full Construction Detailing
  • Full Build Service
  • Materials


  • Exterior: VM Black Zinc
  • Interior: Osmo white washed Douglas Fir
  • Structure: Douglas Fir timbers
  • Floor: Forbo 'Coco' Marmoleum
  • Ceiling: Douglas Fir plywood
  • Life Space Logo

    Subscribe To Our Newsletter

    Join our mailing list to receive the latest news and updates from Lifespacecabins.

    You have Successfully Subscribed!